Ethereum balans op exchanges op laagste niveau in 7 jaar

Ethereum munten 

De hoeveelheid Ethereum (ETH) dat zich op exchanges bevindt, zit momenteel op extreem lage niveaus, zo blijkt uit on-chain data van Analytics platform Glassnode. De balans is zo laag dat het op een niveau zit dat al 7 jaar niet meer is voorgekomen. De leegloop is een mogelijk gevolg van afnemende vertrouwen in centrale crypto organisaties door het inmengen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Beleggers hopen dat de uitstroom een teken is van een mogelijke prijsstijging van ETH. 

 

 

Uit Figuur 1 wordt direct duidelijk dat de ETH balansen al langere tijd continu aan het dalen zijn. Sinds juli 2020, zo’n drie jaar geleden, nemen de balansen af. Toen waren er nog zo’n 33,2 miljoen ethereum op exchanges. Drie jaar later en de balansen zijn gezakt tot slechts 15,2 miljoen ETH, een daling van bijna 55%. De vraag is of de trend verder zal doorzetten. In de afgelopen maanden zagen we weer een sterke daling in de ethereum exchange balansen. Een mogelijke grote aanleiding hiervoor is de inmenging van de SEC. De Amerikaanse autoriteit diende een aanklacht in richting een van de grootste crypto exchanges, Binance, waarop veel gebruikers hun fondsen op persoonlijke wallets plaatsten. Voorlopig ziet het ernaar uit dat de trend verder zal doorzetten en dat de ETH balansen op exchanges verder afnemen.

Ethereum (ETH) balans op exchanges
Figuur 1: Ethereum (ETH) balans op exchanges (bron; Glassnode)

Leegloop van exchange balansen mogelijk goed voor ETH koers

De sterke leegloop van de Ethereum balansen op handelsplatformen is mogelijk positief voor de ETH koers. Exchanges worden voornamelijk gebruikt om munten te verhandelen. Wanneer er minder munten zich op deze platforms bevinden wordt het ook lastiger voor gebruikers om munten te verhandelen, hierdoor is er als het ware minder verhandelbaar aanbod beschikbaar. Bij een gelijkblijvende of toenemende vraag naar Ethereum kan een prijsstijging het gevolg zijn. 

Groei in Ethereum netwerkactiviteit op komst?

Daarnaast zorgt de migratie van munten naar wallets ook voor meer activiteit op de blockchain zelf. Tijdens het overhevelen van munten naar de persoonlijke adressen betalen gebruikers transactiekosten, wat zorgt voor een korte termijn toename in vraag naar ETH. Wanneer deze munten op eigen wallets staan zijn ze vervolgens ook sneller geneigd om gebruik te maken van de verschillende mogelijkheden op het netwerk, zoals Decentralized Finance (DeFi) protocollen of het handelen in bijvoorbeeld Non Fungible Tokens (NFTs). Al dit gebruik is een indicatie van meer vraag naar de populaire munt en voedt mogelijk een Ethereum koersstijging.