Hoeveelheid ETH op exchanges erg laag, goed voor de Ethereum koers

Ethereum munt met stijgende grafiek op achtergrond 

De hoeveelheid Ethereum (ETH) op exchanges is op het laagste niveau sinds 5 jaar. Het laat zien dat steeds meer mensen hun Ethereum van centrale exchanges halen en op hun eigen wallets zetten. Dit wordt over het algemeen gezien als een bullish teken voor de koers. 

 

Een lage hoeveelheid ETH op exchanges wordt gezien als een positieve ontwikkeling voor de ethereum koers. Handelsplatformen worden voornamelijk gebruikt om cryptocurrencies te verhandelen met andere crypto’s of om deze in te wisselen voor euro’s of dollars. Wanneer er zich veel ETH op een exchange bevindt, betekent het dat er veel van beschikbaar is. Het aanbod is dan relatief hoog ten opzichte van de vraag. In een markt waar de hoeveelheid ethereum op exchanges daalt, zien we dat het aanbod daalt. Bij een gelijkblijvende vraag is dit goed voor de ethereum koers. In figuur 1 is te zien hoe het aanbod sterk is gedaald in de afgelopen 3 jaar. In 2020 bevond bijna 30% van het totale aanbod zich op exchanges, momenteel is dit gehalveerd naar ongeveer 14%. 

Grafiek met Ethereum balans op exchanges
Figuur 1: Ethereum balans op exchanges (bron; Glassnode)

Waarom halen beleggers hun ethereum van exchanges?

Er zijn een aantal redenen waarom investeerders ervoor kiezen om hun cryptovaluta van centrale exchanges te halen. Een belangrijke reden is een lange termijn overtuiging in de betreffende crypto-munt. Wanneer crypto beleggers een lange termijn investeringshorizon hebben, halen ze de munt vaak af van exchanges en zetten ze deze op wallets waar ze persoonlijk voogdij over hebben. De handelsplatformen worden over het algemeen gebruikt voor handelen of verkopen van cryptocurrencies voor cash, maar niet voor lange termijn opslag. Wanneer veel beleggers een lange termijn overtuiging hebben, daalt het aanbod op de exchanges dus. Dit is precies wat we nu zien in de markt. Het wordt gezien als een gezonde ontwikkeling en is een teken dat de markt gezonder wordt en zich mogelijk klaar begint te maken voor een nieuwe opmars. 

Deze ontwikkeling, waarin lange termijn investeerders steeds meer de overhand krijgen, is kenmerkend voor een markt die zich in een meer bearish positie bevindt. Wanneer de markt een langere periode slechte resultaten laat zien, vallen vaak de korte termijn investeerders af. Op een gegeven moment hebben lange termijn investeerders dermate de overhand dat de markt bodem bereikt is. 

Ontwikkeling van ethereum netwerk geeft investeerders vertrouwen

Daarnaast blijft het populaire altcoin project zich ontwikkelen. Recent zagen we de Shapella upgrade live gaan, wat betekent dat stakers hun munten van de staking protocollen kunnen halen. De volgende upgrade is ondertussen ook onderweg, genaamd Cancun-Deneb. De verbeteringen die regelmatig worden aangebracht op het netwerk brengen vertrouwen voor investeerders en dat is ook te zien aan hun gedrag.