Handelaar betaalt absurde gas fee van 64 ETH op het Ethereum netwerk

Ethereum munt die wordt bijgetankt met gas 

Cryptohandelaren die het Ethereum (ETH) blockchain-netwerk gebruiken, uiten hun zorgen nadat de gas fees extreem zijn gestegen. Gas fees verwijzen naar de transactiekosten die gebruikers betalen om hun transacties op het netwerk te laten verwerken en valideren. Uit rapporten blijkt dat een handelaar onlangs 64 ETH (wat met de huidige marktwaarde ongeveer $118.600 is!!) aan vergoedingen heeft betaald voor een enkele transactie. 

Hoewel hoge gas fees al enige tijd een punt van zorg zijn op het Ethereum-netwerk, kwamen ze minder vaak voor sinds het netwerk overging van proof-of-work (PoW) naar proof-of-stake (PoS). De hoge tarieven waren een van de belangrijkste redenen voor de overgang, aangezien het PoS-protocol bedoeld was om het netwerk te ontlasten. Met de huidige stijging van de gastarieven lijkt echter het tegenovergestelde te gebeuren.

Opmars van même coins op het Ethereum netwerk oorzaak van problemen 

De oorzaak van de hoge gastarieven kan worden gekoppeld aan de recente hype rond même-munten, die leidde tot intense netwerkactiviteit tijdens het weekend. Deze activiteit bereikte een hoogtepunt toen Binance Pepecoin (PEPE) tokens en Floki Inu (FLOKI) op de markt bracht. 

Met name Pepecoin heeft de aandacht getrokken met een extreme prijsstijging in de afgelopen weken. Het project is een ERC-20 token en bevindt zich op een marktkapitalisatie van bijna $1 miljard dollar. Daarmee komt het project erg dicht in de buurt van même concurrenten Dogecoin (DOGE) en Shiba Inu (SHIB). Met name opvallend is de extreem hoge handelsvolume van $666 miljoen die zelfs ver voorbij die van eerder genoemde concurrenten ligt. Dit betekent dat er veel tokens van het project worden verhandeld en verklaart ook meteen de hoge gas fees op het Ethereum netwerk.

Als reactie op de torenhoge gastarieven werden innovatieve Layer 2-protocollen zoals Polygon, zkEVM, Arbitrum en Optimism gecreëerd om oplossingen voor het probleem te bieden. Hoewel de transactiekosten voor deze protocollen een fractie zijn van wat het kost in de hoofdketen van Ethereum, omzeilen gebruikers deze L2's nog steeds om transacties op Ethereum uit te voeren, wat de effectiviteit van deze protocollen bij het verlagen van gaskosten en het bevorderen van schaalbaarheid heeft verminderd.

Heeft dit gevolgen voor de Ethereum koers?

De situatie heeft veel handelaren perplex doen staan en bezorgd gemaakt over de toekomst van het Ethereum-netwerk. Het is afwachten of de hoge gas fees zullen blijven bestaan of dat er oplossingen zullen worden gevonden om het probleem te verminderen.

Je zou denken dat dit soort problemen de Ethereum koers negatief zouden beïnvloeden. Een netwerk met extreem hoge gas fees is immers bijna onbruikbaar. Desalniettemin zien we dat de Ethereum koers zich horizontaal blijft gedragen. De koers bevindt zich al bijna 3 weken rond een prijs van $1850. 

Ethereum koers grafiek 

De problemen zijn hopelijk maar van korte duur. Zo niet, dan moet er naar andere oplossingen worden gekeken zoals het verschuiven van meer transacties naar layer-2 oplossingen.