Na Shapella nieuwe Ethereum upgrade op komst genaamd Cancun-Deneb

ETH symbol in rising sun 

Ethereum (ETH), 's werelds op een na grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie, boekt vooruitgang met zijn aanstaande Cancun-Deneb upgrade. De aankondiging van de upgrade komt kort na de lancering van de Shapella-upgrade eerder deze maand. In een eerder artikel bespraken we al de Shapella-upgrade, die ook bekend staat als de Shanghai hard-fork, die zich focuste op het vrijgeven van opgesloten staking beloningen. De Cancun-Deneb-upgrade zal naar verwachting later dit jaar plaatsvinden.  

Wat doet de Cancun-Deneb upgrade?

De upgrade heeft tot doel nieuwe veranderingen door te voeren in de twee mainnet-lagen van Ethereum. Het gaat om respectievelijk de uitvoering laag en de consensus laag. De uitvoering laag is verantwoordelijk voor het uitvoeren van smart contracts, een kernonderdeel van het Ethereum ecosysteem. De andere laag is de zogeheten consensus laag. Deze is gericht op consensus via staking. De upgrade voor de uitvoering laag heet Cancun en de upgrade voor de consensus laag heet Deneb. Samen vormen ze de naam Cancun-Deneb.

De Cancun-Deneb upgrade bestaat uit een aantal Ethereum Improvement Proposals, ook wel EIP genoemd. EIP-4844, ook wel "proto-danksharding" genoemd, is de belangrijkste ontwikkeling die wordt verwacht in de komende upgrade van Cancun-Deneb. EIP-4844 zal een revolutie teweegbrengen in de schaalbaarheid van Ethereum Layer 2-oplossingen, en de weg vrijmaken voor snellere en efficiëntere transacties.

EIP-4844 stelt Ethereum-nodes in staat om tijdelijke off-chain data op te slaan en op te halen, waardoor de opslag- en data-eisen van blockchain-applicaties effectief worden aangepakt. Deze revolutionaire upgrade zal naar verwachting de kosten van transacties op Layer 2 rollup-oplossingen zoals Optimism en Arbitrum aanzienlijk verlagen en beter laten presteren dan bij hun huidige tarieven.

Opvallend genoeg hebben ontwikkelaars onlangs de lancering aangekondigd van een vijfde multi-client devnet om EIP-4844 te testen, wat de komende week zal plaatsvinden. Christine Kim, Vice President of Research bij Galaxy Digital, bevestigde het nieuws na haar aanwezigheid op een ontwikkelaars bijeenkomst. Bovendien is EIP-4844 al met succes getest op vier andere devnets, waardoor ontwikkelaars het vertrouwen krijgen dat ze nodig hebben om deze upgrade uit te rollen op de Ethereum-blockchain.

Hoe vertalen de ETH upgrades zich tot de Ethereum koers?

De Shapella- en Cancun-Deneb upgrades maken het Ethereum netwerk nog sterker dan het al was. Daarmee zou je verwachten dat dit positieve gevolgen heeft voor de prijsontwikkelingen. Niets is minder waar aangezien de koers een week geleden nog bijna 20% hoger was, toen Ether zich op een waarde van ongeveer $2.100 bevond. De dalende koers is waarschijnlijk een afkoelingsperiode na de indrukwekkende stijging die het project de weken ervoor meemaakte. Op 10 maart bewoog de koers zich namelijk nog rond de $1.400. Hoewel eerder genoemde ontwikkelingen nog geen directe invloed lijken op de prijs is het te verwachten dat dit op lange termijn wel zo zal zijn.

Ethereum