Daling in het aantal gestakede Ether tokens

 

Het aantal gestakede Ethereum (ETH) is de afgelopen weken licht gedaald. Volgens Glassnode, een provider van on-chain analyses, zijn een tweetal oorzaken de toenemende regelgeving in de Verenigde Staten en de Shapella-upgrade die gepland staat voor 12 april. 

Volgens het Ethereum metrics-trackingplatform Ultrasound.Money wordt momenteel in totaal 18,1 miljoen ETH gestaked met een waarde van ongeveer $ 33,7 miljard. Hiermee vertegenwoordigt het aantal gestakede Ethereum 15% van het totale aanbod.

Strenge regelgeving

Financiële toezichthouders in de Verenigde Staten zijn dit jaar streng geweest op crypto. De Securities and Exchange Commission (SEC) is vastbesloten in zijn stelling dat Ether tokens een security zijn. Een security is een financieel instrument dat verhandelbaar is en financiële waarde vertegenwoordigt, zoals aandelen, obligaties, opties, en meer. Het wordt uitgegeven door bedrijven of organisaties om kapitaal op te halen en kan worden verhandeld op exchanges. Wanneer Ether tokens als security worden behandeld komt daar andere regelgeving bij kijken die negatieve gevolgen kan hebben voor investeerders en mensen die staken.

Shapella-hard fork

Het Ethereum-netwerk zal op 12 april een langverwachte upgrade ondergaan. Dit is de Shapella-hard fork, ook wel bekend als de Shanghai-hard fork. Deze upgrade zal samen met toekomstige releases het staken van ETH op de Beacon Chain mogelijk maken. In tegenstelling tot het Ethereum Mainnet, verwerkt de Beacon Chain geen transacties of smart contracts. In plaats daarvan coördineert deze alternatieve chain het hele Ethereum-netwerk door zijn stakers en shard chains (de opgesplitste ketens van het hoofdnetwerk) te beheren. 

De grote exchanges verliezen

Glassnode meldde daarnaast dat grote gecentraliseerde exchanges zoals Coinbase, Binance en Kraken veel marktaandeel in het staken van Ethereum hebben verloren aan het liquid staking-platform Lido. Lido is een liquid staking-oplossing voor proof-of-stake cryptocurrencies. De (gedecentraliseerde) organisatie is momenteel goed voor bijna een derde van het totale bedrag aan Ethereum dat wordt gestaked. Dit komt overeen met ongeveer $ 11 miljard aan waarde van de 5,9 miljoen ETH op het platform.

De reden voor de groei van het Lido platform zijn de lagere commissies. Gecentraliseerde exchanges zoals Coinbase nemen een forse commissie van 25%. Lido neemt daarentegen een commissie van 10% en biedt de mogelijkheid om extra opbrengsten te verdienen op DeFi-platforms via zijn staking-token Lido Staked ETH (stETH). Gezien de lagere commissies en extra mogelijkheden is het niet gek dat stakers hun Ethereum verschoven naar dit platform.