Ethereum MEV-bot aangevallen door validator, verlies van bijna $20 miljoen

Ethereum munt met glasvezelkabel op achtergrond 

Een van de belangrijkste Ethereum MEV-bots is het doelwit geweest van een aanval. Dit is vermoedelijk uitgevoerd door één van de validators van de Ethereum blockchain. Het gevolg is een verlies van bijna $20 miljoen.

What is MEV?

Maximal Extractable Value (MEV) is een concept in het Ethereum (ETH) blockchain-ecosysteem dat verwijst naar de maximale potentiële winst die kan worden gewonnen door miners en validators. MEV-strategieën omvatten het herschikken, vervangen of uitsluiten van transacties van een blok om de winst te maximaliseren. MEV kan worden gegenereerd door verschillende technieken. Een miner kan bijvoorbeeld transacties opnieuw rangschikken om zo zijn eigen transactie eerst te plaatsen en daardoor te profiteren van winstgevende marktbewegingen voordat deze algemeen bekend wordt (dit wordt ook wel front-running genoemd). MEV is een belangrijke factor geworden in het Ethereum-ecosysteem, met veel miners en validators die strijden om de maximale waarde uit elk blok te halen.

De aanval

Volgens de blockchain auditor OtterSec leek een validator een poging te wagen om fondsen te stelen die de MEV bot had gepland te verdienen door "front-running". In dit geval lijkt het erop dat de validator de winst heeft gehackt die de MEV-bot probeerde te maken door mee te liften op klanttransacties.

Tweet 

Journalist Colin Wu kwam met meer informatie en benadrukte dat de aanvaller slechts 18 dagen als validator opereerde en zich richtte op een select aantal "top" MEV-bots op het Ethereum-netwerk. De aanvaller heeft zich naar verluidt gericht op pools met "lage" liquiditeit, waarbij het MEV-bots heeft gebruikt om arbitragemogelijkheden te benutten. De winsten zijn gegenereerd via gedecentraliseerde financiële (DeFi)-protocollen zoals Uniswap. 

Volgens een voormalig lid van de Ethereum Foundation Hudson Jameson heeft deze aanval de potentie om het MEV-ecosysteem te transformeren. MEV-extractors zullen zich voortaan afvragen welke Ethereum-validators kwaadwillend zijn. Flashbots gebruiken een techniek genaamd "sandwich attacks" om geld te stelen. Dit doen ze door transacties te verzenden vlak voor en na het moment dat een slachtoffer zijn of haar eigen transactie uitvoert. Dit is een kwaadwillende manier om de onderliggende prijs van het actief te manipuleren, zodat de bot het prijsverschil van de gebruiker kan stelen. 

Gevolgen voor de koers?

Het nieuws omtrent deze aanval heeft verder geen zichtbare negatieve gevolgen gehad voor de Ethereum koers. In tegenstelling is er in de afgelopen dagen zelfs een lichte prijsstijging te zien van 5%. Hierdoor bevindt de Ethereum koers zich op het moment van schrijven boven de €1700.