Ethereum-gemeenschap reageert op Ethereum Foundation die Eth2 een nieuwe naam geeft, Etherscan-makers onthullen "Wallet-to-Wallet" berichtenplatform

De Ethereum-gemeenschap heeft verschillende meningen gegeven nadat de Ethereum Foundation Eth2 een nieuwe naam had gegeven. Eth2 en Ethereum 2.0 waren termen die werden gebruikt om te verwijzen naar een proof of stake (PoS)-aangedreven Ethereum-blockchain. De stichting heeft ook de naam van het proof of work (PoW)-aangedreven Ethereum Eth1 veranderd.

Eth2 is nu de 'consensuslaag' en Eth1 is de 'uitvoeringslaag'. Ethereum zal naar verwachting voor het einde van dit jaar officieel overstappen van een PoW- naar een PoS-model.

Volgens de stichting is de wijziging bedoeld om het inzetten op de nieuwe blockchain duidelijker te maken, te helpen bij het stoppen van oplichters, een beter "mentaal model voor nieuwe gebruikers" te bieden en inclusiviteit aan te moedigen.

De stichting merkte op dat de vorige naam niet nauwkeurig het werk weergaf om het PoS-aangedreven Ethereum-netwerk tot leven te brengen.

Volgens de stichting is het probleem met "Eth2-branding" dat het beginnende netwerkgebruikers mentaal in verwarring brengt.

Een nieuwe gebruiker kan bijvoorbeeld "intuïtief denken dat Eth1 eerst komt en Eth2 daarna." Het voegde eraan toe dat nieuwelingen zouden kunnen aannemen dat Eth2 Eth1 overbodig zal maken.

De Ethereum Foundation gaf aan dat "geen van deze" veronderstellingen juist zijn. Daarom helpt het geven van een nieuwe naam aan Eth2 om "alle toekomstige gebruikers te redden van […] dit verwarrende mentale model".

Consensus + uitvoeringslaag = Ethereum, zelfstandige functies = upgrades

Met de rebranding zal de term Ethereum verwijzen naar de combinatie van de consensus- en uitvoeringslaag. Afgezien van het veranderen van Eth2 naar consensuslaag, worden zelfstandige functies nu "upgrades" genoemd.

De stichting merkte ook op dat de rebranding zal helpen oplichters te stoppen die azen op ETH-houders die zich niet bewust zijn van de verbinding tussen Eth1 en Eth2. Volgens de instelling hebben "kwaadwillende actoren" de verwarring gebruikt "om gebruikers op te lichten door hen te vertellen hun ETH-munten om te zetten in "ETH2-tokens".

Helaas viel het nieuws niet goed bij een deel van de Ethereum-gemeenschap. Op Reddit zeiden sommigen dat de naamswijziging "te laat" is, omdat de media en de meeste gebruikers al aan de naam gewend zijn.

Anderen waren meer bezorgd over wanneer de overstap naar PoS-aangedreven Ethereum-blockchain zal plaatsvinden. "Het maakt niet uit hoe je het noemt, maar […] verzend het snel alsjeblieft", schreef een Redditor.

Op Twitter merkten sommigen op dat de rebranding "gewoon verwarrender is [omdat] veel mensen door de geschiedenis heen technische upgrades numeriek hebben begrepen, d.w.z. iPhone 1-13, Web 2.0 naar 3.0. Het gebruik van ETH 2.0-terminologie is eenvoudig voor de gemeenschap om de upgrade te begrijpen en te valideren.”

Het is "veel gemakkelijker om naar ETH 2.0 te zoeken"

@GreatVillainPr1 voegde toe dat "in termen van basiszoekopdrachten op internet, het veel gemakkelijker is om in ETH 2.0 te zoeken en resultaten te krijgen in plaats van iemand de uitvoeringslaag of consensuslaag te laten zoeken."

Terwijl Eth2 verandert in een consensuslaag, hebben de makers van Etherscan een 'wallet-to-wallet'-berichtenplatform onthuld dat gebruikmaakt van het Ethereum-netwerk.

Blockscan, het team achter Etherscan, een Ethereum-netwerkverkenner, heeft de bètaversie van Blockscan Chat uitgebracht, "een berichtenplatform" bedoeld om directe communicatie tussen wallets mogelijk te maken. Aspirant-gebruikers moeten MetaMask of een andere Ethereum-portemonnee hebben.

Het platform heeft al de bijnaam "Ethereum Instant Messenger". Een van de voordelen van het gebruik van Blockscan Chat in plaats van traditionele berichtentoepassingen is dat je met de tool veilig kunt communiceren met andere gebruikers op de Ethereum-blockchain.

Hoewel de messenger interactie heeft met Ethereum-wallets, worden berichten niet opgeslagen op het gedecentraliseerde platform en wordt deze mogelijk gemaakt door de servers van Etherscan, waardoor de tool gecentraliseerd is.

Als zodanig heeft het bedrijf aangegeven dat het "uw toegang tot alle of een deel van [haar] diensten kan opschorten [...] zonder aansprakelijkheid jegens u" en naar eigen goeddunken.

Dit kan gebeuren in het geval dat een gebruiker de voorwaarden schendt of "de Service [is] commercieel onredelijk voor [het] Bedrijf."

Blockscan-chat kan NFT-marktplaatsen omzeilen en helpen "communiceren met hackers"

Ethereum-gebruikers zijn begonnen met het in kaart brengen van mogelijke gebruiksscenario's voor de "Ethereum Instant Messenger". Ze voorspellen bijvoorbeeld dat Blockscan Chat kan worden gebruikt om non-fungible token (NFT)-marktplaatsen te omzeilen door NFT-kopers in staat te stellen rechtstreeks met verkopers te communiceren.

@bdmartino merkte het volgende op: "vanaf nu is er een wereld waarin NFT-marktplaatsen slechts een plaats worden voor ontdekking en zoeken, maar transacties zelf vinden elders plaats."

ETH gebruikers merkten verder op dat het berichtenplatform grote kansen op succes heeft omdat Etherscan al "veel verkeer van de doelgroep" ontvangt.

Een ander gebruiksscenario, volgens @RyanSAdams, is de mogelijkheid om te 'communiceren met hackers', vooral in het geval dat geld wordt gestolen.