Aantal op Ethereum gebaseerde DeFi-gebruikers schiet met 800% omhoog en Ethereum-ontwikkelaars bespreken verlaging van transactiekosten met 500%

DeFi 

Decentralized Finince (DeFi) blijft nieuwe gebruikers aantrekken, waarbij op Ethereum gebaseerde DeFi-platforms het grootste deel voor hun rekening nemen. Volgens Dune Analytics heeft het aantal DeFi-gebruikers op de op een na grootste blockchain nieuwe hoogtepunten bereikt die de grens van 4 miljoen overschrijdt. Uniswap, een door Ethereum aangedreven gedecentraliseerde exchange (DEX), heeft het hoogste aantal gebruikers.

 

Uit gegevens blijkt dat de DEX verantwoordelijk is voor driekwart of 3.000.000 van alle gebruikers van DeFi-protocollen die worden aangedreven door Ethereum. Op het moment van schrijven had Compound meer dan 330.000 gebruikers, Sushiswap meer dan 390.000, Balancer meer dan 218.000 en 1inch had meer dan 360.000 gebruikers.

Andere platforms met een aanzienlijk aantal gebruikers zijn Kyber (124.000), Aave (82.000), MakerDAO (74.000) en dYdX (61.000). De stijging van het aantal gebruikers op DeFi-platforms is waarschijnlijk te wijten aan de aanhoudende groei van deze sector in de afgelopen 14 maanden. Gedurende deze tijd heeft de DeFi-ruimte de entree gezien van nieuwe projecten die gericht zijn op nichemarkten.

Sinds september vorig jaar is het aantal op Ethereum gebaseerde DeFi-gebruikers met ongeveer 800 procent toegenomen. Afgezien van een toename van nieuwe gebruikers, trok de sector ook de aandacht van financiële toezichthouders over de hele wereld.

Totale TVL stijgt met $ 65 miljard in minder dan twee maanden

Enkele van hun grootste zorgen zijn de bescherming van beleggers in een omgeving die grotendeels ongereguleerd is. Hoewel het DeFi-ecosysteem een ​​enorm land is, richten regelgevers vooral de schijnwerpers op leningen.

De DeFi-lead van Ethereum kan echter binnenkort te maken krijgen met stevige concurrentie van andere blockchains zoals Cardano en Solana. Als voordeel gebruiken de meeste nieuwe netwerken die naar de DeFi-marktaandeel vissen, een proof-of-stake (PoS)-mechanisme.

PoS is schaalbaar in vergelijking met het proof of work (PoW) -systeem van Ethereum, dat ook wordt achtervolgd door een hoog energieverbruik. Ethereum schakelt echter over op zijn PoS-gebaseerde netwerk genaamd Ethereum 2.0 of Eth2.

Merk op dat meer gebruikers zich vertalen in hoge bedragen die op deze platforms worden verhandeld. Zo is de totale waarde vergrendeld (TVL) op DeFi-platforms sinds het begin van het jaar met 8x gestegen.

 

Volgens Defi Llama zit op het moment van schrijven meer dan 265 miljard dollar vast in DeFi-protocollen. De TVL overschreed begin oktober de grens van $200 miljard. In ongeveer 45 dagen hebben DeFi-gebruikers er 65 miljard USD extra in gestopt.

 

Platforms met de hoogste TVL zijn Curve ($20,62 miljard), MakerDAO ($18,92 miljard), Convex Finance (15,74 miljard) en Aave ($15,07 miljard). Anderen met meer dan $ 10 miljard aan TVL zijn Compound, Instadapp, Uniswap en Lido.

Ethereum L2-protocollen registreren toegenomen gebruik terwijl Ethereum-ontwikkelaar discussieert over lagere kosten op L1

Afgezien van Curve, Aave, Uniswap en Lido, leven de anderen uitsluitend op Ethereum (layer-1) blockchain. Met name Ethereum-laag twee platforms zoals Boba, Optimism, Arbitrum en Polygon hebben de aandacht getrokken.

Boba stond bijvoorbeeld onlangs centraal nadat het $ 1 miljard aan TVL had bereikt en het op een na grootste Ethereum-layer two-protocol werd na Arbitrum.

Terwijl het aantal Ethereum DeFi-gebruikers met 800 procent omhoogschiet, bespreken Ethereum-ontwikkelaars manieren om de op een na grootste blockchain bewoonbaarder te houden voor gebruikers. Een van de manieren is om de transactiekosten met ongeveer 500 procent te verlagen.

Toen Ethereum in augustus de London upgrade activeerde, had dit gevolgen voor de kosten, maar niet zoveel als verwacht. De transactiekosten stegen tot 62 USD op 9 november. Gemiddeld ligt de vergoeding rond de 34 USD per transactie.

Hoewel de kosten zo laag kunnen zijn als $ 5, kan het inwisselen van een ERC-20-token voor een ander maar liefst $ 28 kosten. Dergelijke hoge overdrachtskosten hebben ertoe geleid dat Ethereum gebruikers heeft verloren aan platforms zoals Binance Smart Chain en Solana die lagere transactiekosten bieden.

Vitalik Buterin stelt EIP-4488 voor, Beiko zegt dat het de "blokgroottes" zal beïnvloeden

Nu zijn Ethereum-ontwikkelaars een gesprek begonnen over het verlagen van de gastarieven op het platform. Tim Beiko, een van de Ethereum-ontwikkelaars, onthulde dat in een discussie op Twitter. De druk om de overdrachtskosten op de op een na grootste blockchain te verlagen, kreeg steun van Vitalik Buterin, de mede-oprichter van het netwerk.

Buterin is doorgegaan met het bekendmaken van een Ethereum Improvement Proposal (EIP), genaamd EIP-4488.

In een Github-suggestie zei de mede-oprichter van Ethereum dat de EIP zich zal concentreren op het verlagen van de gaskosten en het beperken van "hoeveel totale transactie-calldata in een blok kan zitten". Door de suggesties van Buterin toe te passen, kunnen de transactiekosten met ongeveer 5x worden verlaagd.

De EIP maakt gebruik van de technologie die wordt gebruikt door laag twee schaalprojecten zoals Optimism. Volgens Beiko kan het verminderen van "calldata-kosten" de "kosten van rollup-transacties" verlagen. Aan de andere kant zei de ontwikkelaar dat de aanpak van invloed zal zijn op de "blokgroottes" van het netwerk.