Ex-Ethereum-ontwikkelaar pleit schuldig m.b.t. samenzweringsaanklacht en de op één na grootste ETH-mijnpool schorst activiteiten voor alle gebruikers

ethereum mining 

Virgil Griffith, een voormalige Ethereum-ontwikkelaar, heeft schuldig gepleit voor samenzwering. Dit was na het bereiken van overeenstemming met de aanklagers. Griffith kwam in het vizier van de Amerikaanse veiligheidswaakhond toen hij in 2019 naar Noord-Korea reisde.

Hij woonde een blockchainconferentie bij in de hoofdstad van het land. Amerikaanse veiligheidsdiensten beweren echter dat zijn reis in strijd was met de regels van de Emergency Economic Powers Act. Op overtreding van de wet staat een maximale gevangenisstraf van 20 jaar.

Nadat hij schuldig had gepleit, werd de maximale straf van de ex-Ethereum-ontwikkelaar echter teruggebracht tot 6,5 jaar.

Volgens het Southern District of New York Attorney's Office verbiedt de Emergency Economy Powers Act Amerikaanse burgers om onder meer technologie en diensten aan Noord-Korea te leveren.

Geoffrey Berman, een advocaat uit de Verenigde Staten, voerde aan dat de voormalige Ethereum-ontwikkelaar het door Kim Jong Un geleide land heeft voorzien van "zeer technische informatie" die Noord-Korea kan helpen sancties te ontwijken en "geld wit te wassen".

Griffith sprak 'tot het verkeerde publiek'

De Amerikaanse advocaat voegde eraan toe dat de ontwikkelaar de strikte maatregelen negeerde die werden genomen om het land te dwingen zijn 'gevaarlijke regime' op te geven. Griffith wordt er ook van beschuldigd naar Noord-Korea te zijn gereisd zonder toestemming van de relevante autoriteiten in de VS.

In hun reactie zeiden de advocaten van Griffith dat de informatie die de ontwikkelaar tijdens de conferentie in Noord-Korea had verstrekt, niet als een "service" kon worden beschouwd, omdat deze direct beschikbaar is op internet.

De arrestatie- en procesdatum van Griffith zijn op de voet gevolgd door de cryptocurrency-gemeenschap. Sommigen van hen pleiten voor zijn vrijlating.

Een Twitter-gebruiker merkte bijvoorbeeld op de proefdatum op dat "de regering hem in de gevangenis wil zetten voor de vermeende misdaad om vrijuit tot het verkeerde publiek te spreken." Ze voegden eraan toe dat "processen zoals deze" bedoeld zijn om "de kracht van "onze burgerrechten" te "ontdekken".

Buterin verlaat het makkelijke pad en de op een na grootste ETH-mijnpool wordt afgesloten

De mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, was ook een van de voorstanders van de vrijlating van Berman. In december 2019 twitterde Buterin dat hij had besloten niet "het gemakkelijke pad te nemen om" Griffith in de steek te laten omdat dat "verkeerd zou zijn".

In zijn tweet linkte Buterin naar een Medium-bericht met de titel "Laten we een petitie starten om Virgil Griffith te bevrijden." Een van de redenen die in de post worden uiteengezet waarom Griffith moet worden vrijgelaten, is dat "Virgil een man van vrede is [en] de Amerikaanse regering het bij het verkeerde eind heeft over Virgil."

Ondanks vele oproepen om meer mensen de petitie bij het Federal Bureau of Investigations te laten ondertekenen, had de petitie twee jaar later slechts 531 handtekeningen ontvangen.

In afwachting van zijn proces werd Berman onder huisarrest geplaatst. Zijn veroordeling staat gepland voor 13 januari volgend jaar.

Terwijl de ex-ontwikkelaar van Ethereum wacht op zijn veroordeling, heeft Sparkpool, de op een na grootste mijnbouwpool van Ethereum, de opschorting van zijn activiteiten uitgebreid tot alle gebruikers.

De pool schortte eerst zijn diensten aan nieuwe gebruikers in China op. Later heeft het zijn standpunt herzien en gezegd dat het de activiteiten voor alle gebruikers stopzet.

Dit komt een paar dagen nadat China nieuwe maatregelen heeft ingevoerd om de groei van cryptocurrency in het land te onderdrukken. In een vertaalde versie van het bericht zei Sparkpool dat het de toegang beperkte "tot nieuwe gebruikers op het vasteland van China op 24 september 2021."

De Ethereum-miningpool is van plan om op 30 september 2021 de sluiting van alle Sparkpool-miningbedrijven in binnen- en buitenland te voltooien.

Sparkpool is goed voor 22 procent van de hashsnelheid van Ethereum

In de aankondiging merkte de pool op dat de sluiting noodzakelijk was vanwege 'regelgevingsvereisten'. Sparkpool zei echter dat verdere informatie over zaken als "opheldering en terugbetaling" via verschillende kanalen zal worden overgebracht, zoals e-mails en "brieven ter plaatse".

ETH mining pools 

De ETH-mijnpool werd opgericht in 2018 en heeft zijn hoofdkantoor in Hangzhou. Momenteel is het verantwoordelijk voor ongeveer 20 procent van de volledige hash-snelheid van Ethereum. Ethermine is de leidende Ethereum-mijnpool die ongeveer 23 procent van de totale hash-snelheid van Ethereum bijdraagt.

Anderen die hun in China gevestigde ETH-mijnpools hebben stopgezet, zijn de mijntak van de Huobi-crypto-exchange.

In een verklaring op 26 september zei de exchange dat het dit jaar "de Chinese gebruikersaccounts tegen 31 december geleidelijk zal beëindigen". Huobi had al nieuwe accountcreaties van Chinese gebruikers geblokkeerd.

De versnelde opschorting van cryptodiensten uit China komt op een moment dat Ethereum volgend jaar bijna verschuift van proof of work (PoW) naar het proof of stake (PoS) consensusmechanisme. Bekend als Ethereum 2.0, zal dat de PoS-versie van Ethereum miners overbodig maken.