Crypto-gemeenschap reageert op de plotselinge splitsing van Ethereum, transactiekosten stijgen met meer dan 150%

 

Onlangs heeft Ethereum, de op een na grootste crypto-blockchain, een ketensplitsing meegemaakt. Volgens verschillende rapporten vertakt het netwerk zich tot minimaal twee ketens. Go Ethereum, de officiële Twitter-outlet van de Ethereum-blockchain, kondigde vorige week vrijdag de mogelijke splitsing aan.

Volgens analisten is de fork ontstaan ​​door een softwarestoring die een groot aantal knooppunten op het netwerk trof.

Verrassend genoeg was de storing eerder deze maand ontdekt en hebben ontwikkelaars een update met de naam "Hades Gamma" uitgebracht om de bug te verhelpen. Helaas kon een groot aantal Ethereum-knooppunten niet worden bijgewerkt.

Volgens Ethereum-ontwikkelaars was de patch een "hotfix-release om een ​​kwetsbaarheid in de EVM te patchen (CVE-2021-39137)." Omdat het echter het op een na grootste crypto-netwerk is, stond de splitsing centraal in de cryptocurrency-gemeenschap.

Een Twitter-gebruiker merkte bijvoorbeeld op dat de vork slechts "een derde van de Geth-knooppunten in de 'juiste' keten achterliet." Hoewel de gebruiker toegaf dat de omvang van de schade "onduidelijk" is, merkte hij op dat de mining-moeilijkheidsgraad met ongeveer 10 procent daalde.

 

74 procent van de knooppunten op de door ETH aangedreven blockchain gebruikt de Geth-client.

Het is een beveiligingskwetsbaarheid, "blijf weg" van Ethereum

Vorige week dinsdag tweette Go Ethereum over een upgrade die bedoeld was om "een beveiligingsprobleem in alle live versies van Geth" op te lossen en het verplichtte alle "Geth-gebruikers" om te upgraden naar de nieuwere versie.

Ontwikkelaars van projecten aangedreven door de Ethereum-blockchain adviseerden gebruikers om het netwerk te vermijden totdat het probleem is opgelost. Andre Cronje, de oprichter van Yearn Finance, tweette bijvoorbeeld dat Ethereum-gebruikers "een tijdje weg moeten blijven van het doen van transacties totdat het is opgelost, tenzij je zeker weet dat je je transactie indient bij de nieuwste Geth."

Terwijl Cronje gebruikers vertelde om het rustig aan te doen en "to take a walk outside", maakten anderen van de gelegenheid gebruik om met de vinger te wijzen.

Calvin Ayre schreef de splitsing bijvoorbeeld toe aan "schaalvergroting en algemene incompetentie bij de kernontwikkelaars en gecentraliseerd beheer van ETH." Hij pleitte voor Bitcoin Satoshi Vision (BSV).

Een andere Twitter-gebruiker, Yojan Steiner, merkte op dat "[Ethereum] in twee verschillende blockchains […] vervalsing genereert." Om dit te voorkomen, zei Steiner: "Ether-investeerders [moeten] hun toevlucht zoeken in" andere cryptocurrency-projecten zoals Cardano (ADA), Ripple (XRP) en Bitcoin (BTC).

Er is "altijd" een oplossing, zet Ethereum 2.0 op "Fast Forward"

Anderen zagen het probleem als een bedreiging voor Ethereum in de race om het leidende cryptocurrency-project te worden. @dannyincolor, bijvoorbeeld, merkte op dat er een tijd zou kunnen komen om ETH te "bedanken" voor zijn service van "lopen zodat anderen kunnen rennen”.

Hij voegde eraan toe dat het waarschijnlijk is dat de marktkapitalisatie van ETH "langzaam zal doorlekken naar andere projecten”.

Anderen suggereerden dat de vork de noodzaak aangaf om Ethereum 2.0 versneld uit te voeren. Gelukkig richtte niet iedereen zijn wapens op Ethereum.

Altcoin Archer zei bijvoorbeeld dat, hoewel een probleem is, er altijd een oplossing is. Sommige knooppunten die na de splitsing een upgrade hebben uitgevoerd, meldden echter problemen te hebben.

@shizuku83123 merkte bijvoorbeeld op dat toen ze "opwaardeerden en opnieuw startten, Geth verbinding maakte met Ropsten tot 1.10.8, maar de inhoud verschilt van Etherscan en Infura van [blok] 10920274. En [hun] Geth heeft het laatste bloknummer van ongeveer 7.000 blokken groter.”

De Twitter-gebruiker vroeg vervolgens of ze "iets anders moesten doen dan upgraden en opnieuw opstarten".

Terwijl de cryptocurrency-gemeenschap de mogelijke gevolgen van de splitsing besprak, namen de transactiekosten op de Ethereum-blockchain toe.

Je betaalt bijna $ 2K voor transacties met Opensea

In de afgelopen week schoten de kosten op het netwerk omhoog tot boven de 150 procent. Met de piek bedroeg de gemiddelde kosten van een gewone transactie bijna $ 28.

De vergoeding was zelfs nog hoger bij interactie met projecten die worden aangedreven door het op een na grootste gedecentraliseerde netwerk.

 

In sommige gevallen zeiden gebruikers die interactie hadden met Uniswap dat ze kosten hadden gemaakt die opliepen tot 1.000 dollar. Dat is niet alles. Ook de transactiekosten op NFT-gerichte platforms namen toe. Een transactie op Opensea had bijvoorbeeld een "voorgestelde gasvergoeding" van $ 1.931,36.

De stijging van de kosten op het door ETH-aangedreven netwerk komt een paar dagen nadat het netwerk de EIP-1559-upgrade heeft geactiveerd. De upgrade verbrandt transactiekosten in plaats van ze aan miners te geven. Momenteel verbrandt Ethereum ETH ter waarde van ongeveer $ 640K per uur.

 

Sinds de upgrade begin augustus is ETH met een waarde van meer dan $ 420 miljoen, tegen een prijs van $ 3.178 per munt, al verbrand. De totale hoeveelheid verbrande ETH overschreed de 136.000 ETH op het moment van schrijven.