$ 273 miljoen aan ETH gestolen in nieuwste DeFi-hack, ETH-volume overtreft dat van BTC op Coinbase

crypto-hacker 

Bij de laatste DeFi-hack waarbij Poly Network betrokken was, werd voor $ 273 miljoen aan Ethereum (ETH)-munten gestolen. Hackers hebben het netwerk gecompromitteerd en voor meer dan $ 600 miljoen in verschillende crypto's gestolen.

In een tweet op 10 augustus nam Poly Network ETH- en BSC-adressen op waar de activa naartoe werden overgebracht. In een Twitter-thread riep Poly Network "miners van getroffen blockchain- en crypto-exchanges op om tokens die afkomstig zijn van de vermelde adressen op de zwarte lijst te zetten.

Poly Network is een cross-blockchain-platform waarmee gebruikers tokens kunnen verplaatsen over meerdere gedecentraliseerde netwerken zoals Ethereum, Bitcoin en Ontology. Volgens onderzoekers heeft de hacker misbruik gemaakt van een cryptografisch defect.

Uit een analyse van de exploitatie bleek dat het $ 85 miljoen aan USD Coin (USDC) betrof, en voor $ 253 miljoen aan diverse tokens op de Binance Smart Chain.

Op de Ethereum-blockchain werd Tether (USDT), ter waarde van ongeveer $ 33 miljoen, gestolen. Tether heeft de gestolen munten echter op de zwarte lijst gezet. Als zodanig kan de USDT niet worden verplaatst.

Hacker betaalt een informant $ 42.000 in ETH

Interessant is dat een gebruiker van cryptocurrency besloot de hacker te waarschuwen voor de zwarte lijst. Ingebed in een transactie adviseerde de gebruiker de Poly Network-hacker om USDT niet te gebruiken. Als waardering heeft de hacker 13.37 ETH overgemaakt aan de informant. Op het moment van schrijven was de ETH iets meer dan $ 42K waard.

Changpeng Zhao, de CEO van Binance, merkte op dat ze op de hoogte zijn van de hack. Hij merkte echter op dat ze geen controle hebben over Binance Smart Chain of Ethereum.

Hoewel Zhao "geen garanties" bood, zei hij dat ze "zoveel als mogelijk" zullen doen om te voorkomen dat de hacker het geld verplaatst.

 

Een blik op een Ethereum-adres dat het geld bevat, laat echter zien dat de hacker wat geld heeft kunnen verplaatsen. Op het moment van schrijven had de portemonnee een saldo van 28.954.3 ETH ter waarde van $ 92.964.016 tegen $ 3.210,71 per munt. De portemonnee heeft ook verschillende succesvolle overboekingstransacties

Andere op Ethereum gebaseerde tokens (ERC-20-tokens) die zijn gestolen, zijn DAI stablecoin ($ 96.942.062,86), Wrapped BTC ($ 47.394.154), SHIBA INU ($ 2.054.522) en Uniswap ($ 1.288.991).

Op een onbeschaamde toon plaatste de hacker een bericht in een transactie in een van de portefeuilles waarin stond dat "het een miljardenhack zou zijn geweest" als hij "sh*tcoins" in zijn overval zou hebben opgenomen.

De hacker merkte ook op dat hij niet "zo geïnteresseerd" is in het geld en overweegt de tokens in de portemonnee te laten of ze terug te geven.

ETH overtreft BTC in handelsvolume op Coinbase

Terwijl de hacker nadenkt over wat hij met het gestolen geld moet doen, schrijft Coinbase al geschiedenis. Op 10 augustus bracht de crypto-exchange haar winstrapport voor het tweede kwartaal (Q2) van 2021 uit.

Volgens het rapport verdiende de beurs in het tweede kwartaal 2,3 miljard dollar, met een nettowinst van 1,6 miljard dollar.

De winst in het tweede kwartaal van dit jaar vertegenwoordigde een stijging van 4.900 procent in vergelijking met de inkomsten van de beurs in dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal van 2020 maakte Coinbase een winst van $ 32 miljoen.

Afgezien van een duizelingwekkende winstmarge in het tweede kwartaal van dit jaar, brak Coinbase een nieuwe mijlpaal in zijn negenjarige bestaan. Volgens het rapport overtrof het ETH-handelsvolume van de beurs dat van Bitcoin (BTC) voor het eerst in de geschiedenis van Coinbase.

 

Het verschil bedroeg twee procent, waarbij ETH en BTC respectievelijk 26 en 24 procent van het totale volume voor hun rekening namen.

Ook verloor BTC in het tweede kwartaal 39 procent van zijn volume, terwijl dat van ETH met 23 procent steeg. Volgens Coinbase is de daling van het handelsvolume van Bitcoin waarschijnlijk te wijten aan het afnemende "spotvolume" op wereldwijde crypto-beurzen.

Afgezien van dalende volumes op internationale beurzen, koppelde Coinbase de daling ook aan nieuwe activa, die belangstelling hebben gewekt.

Bij de opkomst van het ETH-volume zinspeelde de exchange op de verspreiding van gedecentraliseerde financiën (DeFi) en niet-vervangbare tokens (NFT's). Coinbase merkte op dat de vraag naar staking van Ethereum 2.0 mogelijk ook een rol heeft gespeeld bij het overwinnen van BTC door ETH in handelsvolume.

Ethereum London Hard Fork leidt tot productie van deflatoire blokken

Het fenomeen van deflatoire blokken vond met name plaats een paar dagen na de activering van de Ethereum London hard fork.

Hoewel de fork grotendeels ging over het aanpakken van de kostendreiging op het netwerk, leidt dit tot de productie van deflatoire blokken. Deflatoire blokken worden geproduceerd wanneer de mijnbeloning lager is dan de verbrande ETH.

Op 10 augustus heeft ETH Burn Bot bijvoorbeeld een dergelijke gebeurtenis vastgelegd waarbij iets meer dan 945 ETH-tokens werden verbrand tegen een uitgifte van 528 ETH. De bot schatte het jaarlijkse deflatiepercentage op -3,12 procent.