SEC vertraagd Grayscale Ethereum ETF, whales verkopen ETH

Letters ETF met ethereum koers grafiek op achtergrond 

De Exchange Traded Fund (ETF) aanvraag voor een Ethereum (ETH) fonds van de Amerikaanse vermogensbeheerder Grayscale is uitgesteld door de Securities and Exchange Commission (SEC). De verwachting was eerst dat het fonds in december een mogelijke goedkeuring kon ontvangen, nu is de uitspraak uitgesteld tot het einde van januari. Ondertussen blijkt uit on-chain data dat een Ethereum whale miljoenen aan tokens naar een exchange plaatst, mogelijk met het doel om deze te verkopen. 

De SEC maakte via een officieel bericht zijn uitspraak omtrent het uitstellen van de fonds aanvraag door Grayscale bekend. Daaruit wordt duidelijk dat de Amerikaanse autoriteit langer de tijd nodig heeft om de aanvraag te beoordelen. De nieuwe deadline voor de Ethereum Spot ETH is nu gezet op 25 januari 2024. Beleggers anticiperen al maanden op de komst van een zogeheten Spot fonds omdat deze mogelijk veel institutioneel vermogen kan aantrekken naar de crypto markt. De term “Spot” doelt op het feit dat aankoop van de ETF ook zorgt voor directe aankoop van ethereum tokens door het fonds zelf. Dit betekend dat het geld dat naar het nieuwe fonds toestroom ook geïnvesteerd wordt in ETH tokens. De reden voor het uitstel werd toegelicht in een officiële statement: 

 

“De commissie vindt het passend om een ​​langere periode aan te wijzen waarbinnen actie moet worden ondernomen met betrekking tot de voorgestelde regelwijziging, zodat zij voldoende tijd heeft om de voorgestelde regelwijziging en de daarin aan de orde gestelde kwesties te overwegen.”

 

De beslissing van de autoriteit komt twee weken nadat de SEC een aparte aanvraag heeft uitgesteld. Toen ging het om een Ethereum Futures ETF aanvraag, ook van Grayscale. Het uitstellen van fondsen brengt beleggers in angst dat de Amerikaanse autoriteit geen vergunning wil verlenen aan de vele ETF aanvragen, wat mogelijk het positieve sentiment in de markt kan doen omkeren. 

Whale verplaatst $90 miljoen aan ETH naar exchange 

Een grote Ethereum whale verplaatste maar liefst 39.260 ETH naar de grote crypto exchange Kraken. De munten hebben een totale waarde van $87,5 miljoen. Wat de transactie extra opvallend maakt is het feit dat de whale in geen vijf jaar munten heeft verplaatst. Dat de ethereum naar een exchange wordt gebracht suggereert sterk dat de whale een deel van zijn of haar munten wil verkopen en lijkt te willen profiteren van de hoge koersen die nu in de markt te zien zijn. De ETH koers wist namelijk flink te stijgen. In de afgelopen 30 dagen is de koers met ruim 25% gestegen. 

Ethereum koers grafiek