Ethereum Merge naar proof of stake is een feit

Ethereum Merge 

Op 15 september 2022 is de Ethereum Merge live gegaan. Het netwerk ging over van een proof of work (PoW) naar een proof of stake (PoS) consensus. Deze overgang betekent in een notendop dat er helemaal geen miners meer nodig zijn om het netwerk draaiende te houden. Dit heeft positieve gevolgen voor de uitstoot die het minen met zich meebrengt. Volgens de Ethereum Foundation, een non-profit organisatie die de ontwikkeling van het Ethereum ecosysteem ondersteunt en financiert, zal het PoS mechanisme het energieverbruik met zo’n 99.95% verminderen. De Merge had echter geen positieve gevolgen voor de Ethereum koers. In dit artikel vertellen we je meer over waarom de prijs van Ethereum negatief werd beïnvloed en wat we in de toekomst van Ethereum kunnen verwachten.

Waarom was de Ethereum Merge zo belangrijk? 

De Ethereum Merge is in een notendop een upgrade waarmee de kern van het mechanisme van PoW naar PoS is verschoven. Deze Merge heeft maandenlang in de spotlights gestaan, omdat het de toekomst van Ethereum volledig zal veranderen. De grootste verandering zit in het energieverbruik. Volgens de Ethereum Foundation zal het PoS mechanisme het energieverbruik met zo’n 99.95% verminderen. Dit is een positieve ontwikkeling in een wereld waar energieprijzen steeds weer oude hoogtepunten overtreffen.

Door de Merge is het netwerk van Ethereum ook meer gedecentraliseerd geworden. Voorheen hadden de miners de controle, maar dat is anders nu het ecosysteem draait volgens de PoS consensus. Dat Ethereum juist nu overstapt van PoW naar PoS laat zien dat het bedrijf nieuwe mogelijkheden creëert voor de toekomst. Hoewel veel beginnende handelaren veronderstelden dat de koers van Ethereum positief beïnvloed zou worden door de samenvoeging, zagen we na de succesvolle Merge juist een prijsdaling.

ETH koers zakte met 23% na Merge 

De koers van ETH daalde sterk na de uitrol van de Merge. In de week voorafgaand aan de Ethereum Merge zagen we een stijging van meer dan 9%, maar de prijs corrigeerde sterk na de uitrol van de Merge. Inmiddels schommelt de ETH koers rond de €1350. Dat is ongeveer 8% lager dan de koers op 15 september, de dag van de Merge. Er zijn verschillende redenen waarom de koers van ETH daalde als gevolg van de fusie. 

Ethereum koers grafiek 

Ten eerste zagen we in de aanloop naar de Merge dat veel kleine beleggers Ethereum kochten om mee te liften op grote prijsstijgingen. Toen de koers na de uitrol omhoogschoot, hebben deze handelaren hun winsten laten uitbetalen. Dit leidde tot een koersdaling, maar er zijn nog andere factoren in het spel. De verwachting is bijvoorbeeld dat de uitrol van de Merge voor problemen zal zorgen die de koers van ETH op de lange termijn kunnen beïnvloeden.

Om deze reden daalt de koers van Ethereum 

Ten eerste zijn handelaren sceptisch over de Merge, omdat uit gegevensanalyse blijkt dat er in totaal 13,7 miljoen ETH werd gestaked. 59,3% daarvan is verdeeld over 4 aanbieders. 45% van de eerste 293 blokken die na de Merge werden gevalideerd, werden door slechts 2 providers gevalideerd. Dit heeft de decentralisatie van ETH in gevaar gebracht, waardoor grote beleggers voorzichtig zijn met Ethereum.

Centralisatie kan er namelijk voor zorgen dat grote brokers moeite hebben met het verwerken van de Merge update. We zien dit nu ook al bij platforms als Kraken en Coinbase. Kortom, dit zorgt ervoor dat als je momenteel investeert in Ethereum en de staking inschakelt, je je munten minstens 6 maanden kwijt bent. Crypto exchange Kraken waarschuwt hiervoor via hun sociale mediakanalen.

Bovendien is volgens SEC-voorzitter Gansler het principe van staking een vorm van een lening. Dit kan er dus toe leiden dat cryptomunten als ‘security’ kwalificeren volgens de Howey-test. Dit betekent dat munten op basis van staking aan zware voorwaarden moeten voldoen. Er moet bijvoorbeeld vooraf goedkeuring worden gegeven door de SEC voor lancering, en dat is voor deze Merge niet gebeurd.

Hoewel de SEC voorzitter geen specifieke cryptomunten noemde, maakte hij wel duidelijk dat munten met staking de aandacht van de SEC hebben getrokken. Het is dus mogelijk dat Ethereum in de nabije toekomst problemen krijgt met de SEC. Dit is vergelijkbaar met de rechtszaak van Ripple en als we deze zaak als voorbeeld nemen, dan is de verwachting dat de koers van Ethereum voor langere tijd onder druk kan staan.

De voordelen van de Ethereum Merge

Toch is de Ethereum Merge over het geheel genomen een positieve ontwikkeling voor de cryptomunt. Omdat het PoS mechanisme een positieve invloed heeft op het milieu, bereidt Ethereum zich goed voor op de toekomst. Maar omdat de Merge pas het begin is van een reeks updates, wordt verwacht dat de koers op korte en middellange termijn zal dalen.

De Merge is nu technisch volledig uitgerold, dus het vooruitzicht van het uitrollen van andere upgrades schept meer vertrouwen bij beleggers. Daardoor denken lange-termijn analisten dat de koers van Ethereum zal stijgen.

De Ethereum Merge is pas het begin

Nu de Ethereum Merge voltooid is, zijn de Surge, Verge, Purge en Splurge updates de volgende stappen op de technische roadmap van Ethereum. Met de Surge zal Ethereum de schaalbaarheid van het netwerk vergroten.

Dit wordt mede mogelijk gemaakt door het sharding principe. Tijdens de Verge zal Ethereum stateloosheid bereiken door Verkle Trees te gebruiken. De Purge zal historische gegevens en technische schuld laten vervallen en de Splurge zal bestaan uit een reeks kleine upgrades.

Een van de grootste transities in de geschiedenis van blockchain ging niet zonder horten en stoten. De ETHW Core, een groep die Proof of Work miners vertegenwoordigt, kondigde aan binnen 24 uur na de Merge een hard fork te zullen doorvoeren.

Omdat de Merge succesvol bleek, zijn de miners inderdaad overbodig geworden. Met de splitsing van de ETH-blockchain is het voor hen mogelijk om opnieuw een Proof of Work versie te maken. Dit zal naar verwachting geen grote gevolgen hebben voor de ETH koers.

Wat uiteindelijk het effect zal zijn van deze succesvolle Ethereum Merge, zal de tijd ons leren. Uiteraard hopen we dat de Ethereum koers een flinke boost gaat krijgen.