Geschiedenis van Ethereum

Toen Bitcoin in 2008 werd geïntroduceerd als een nieuwe manier om waarde via internet te verzenden, trok het de aandacht van veel mensen, inclusief ontwikkelaars. Een programmeur uit Toronto met de naam Vitalik Buterin was een van de programmeurs die het project begonnen te bestuderen. Later zou hij Ethereum ontwikkelen, de op één na grootste cryptomunt op basis van marktkapitalisatie. Ethereum komt daarmee op de tweede plaats na Bitcoin, die al lang het cryptoveld domineert.

Vitalik was in 2011 medeoprichter van Bitcoin Magazine, een online nieuwswebsite, waar hij honderden artikelen publiceerde over verschillende aspecten van de cryptocurrency-wereld. Vitalik was toen 19 jaar en probeerde zijn weg te vinden naar de programmeer-wereld. Hij programmeerde tegelijkertijd voor Agora, een marktplaats, en de privacy-gerichte Dark Wallet.

geschiedenis ethereumDe geboorte van Ethereum (2013-14)

Terwijl Vitalik Bitcoin en de onderliggende technologie, blockchain, bleef bestuderen, realiseerde hij zich dat deze laatste ver buiten de financiële sector kon worden toegepast. Hij stelde het Bitcoin-platform voor om de ontwikkeling van gedecentraliseerde apps mogelijk te maken. Het voorstel werd echter afgewezen en daarom besloot hij een ander platform te creëren. Vitalik publiceerde in 2013 de Ethereum-whitepaper. Met het nieuwe platform zouden ontwikkelaars gedecentraliseerde apps kunnen maken en delen die op verschillende gebieden kunnen worden toegepast.

De daadwerkelijke ontwikkeling van Ethereum ging van start in 2014. Vitalik werkte samen met een klein team met leden als Charles Hoskinson, Antony Di Iorio en Mihai Alisie. Ethereum Switzerland GmbH was het eerste bedrijf achter het project, maar gaf later zijn mandaat door aan de Ethereum Foundation.

Financiering (2014-15)

Ethereum hield in juli 2015 een crowd sale, waarmee het binnen twee maanden een bedrag van $ 14 miljoen ophaalde na de verkoop van 11,9 miljoen Ethereum-tokens. In september werd de Ethereum-valuta (Ether) verdeeld onder zowel investeerders als het ontwikkelteam. De resterende munten zijn overgedragen aan de Ethereum Foundation. Verschillende spelers begonnen al te speculeren over de Ethereum koers nog voordat het platform officieel werd gelanceerd.

De ‘Frontier’ release is in juli 2015 gelanceerd als experiment. In maart van het volgende jaar werd ‘Homestead’, de eerste grote upgrade van het platform, gemaakt. De focus van de upgrade was gebaseerd op stabiliteit, gasprijzen, transactieverwerking en beveiliging. Op dat moment richtten critici van het platform zich op de stabiliteit en veiligheid van het platform.

De Augur-cryptocurrency was de eerste ICO die plaatsvond op het Ethereum-netwerk. De ICO werd gelanceerd in augustus 2015 en haalde binnen een maand meer dan vijf miljoen op.

DAO-hack

De Blockchain introduceerde gedecentraliseerde anonieme organisaties (DAO's). DAO is, in de eenvoudigste bewoordingen, een slim contract dat een organisatie beschrijft. Het bezit van Bitcoin geeft het recht om te stemmen en beslissingen te nemen op het platform, wat Bitcoin de eerste DAO maakt.

Slock.it voerde de eerste DAO uit die plaatsvond op het Ethereum-netwerk. De crowdsale bracht meer dan $ 150 miljoen op, wat de aandacht van hackers trok. De code van de DAO had een "recursive call" -bug waar aanvallers gebruik van maakten. Een investeerder kon tweemaal zoveel Ether opnemen als hij of zij in het contract had geïnvesteerd. Een aanvaller gebruikte deze fout in juni 2016 en onttrok Ether ter waarde van 50 miljoen dollar, wat ongeveer 15% was van alle Ether die in omloop was.

De DAO-hack leidde tot een 'harde vork' omdat er twee tegengestelde groepen waren. Degenen die de terugbetaling van verloren tokens ondersteunden, ontvingen hun nieuwe tokens op een nieuw netwerk, dat ze Ethereum noemden. Degenen die tegen het idee waren, bleven echter op het Ethereum Classic-netwerk, dat ook de gehackte DAO omvat. De twee zijn verschillende cryptocurrencies, hoewel Ethereum de hoogste marktkapitalisatie heeft.

Ethereum mining

Ethereum mining is niet anders in vergelijking met Bitcoin. Ethereum past echter een aangepaste proof-of-work-benadering toe in vergelijking met Ethereum. Het netwerk heeft 12 seconden nodig om een ​​nieuw blok toe te voegen, terwijl dat bij Bitcoin gemiddeld 10 minuten in beslag neemt. Er is een statische blokbeloning van 3 ETH, in tegenstelling tot Bitcoin, die na elke halvering met 50% vermindert.

De toekomst van Ethereum

Dit open-sourceplatform heeft de creatie van duizenden tokens en cryptocurrencies mogelijk gemaakt. De Ethereum koers is volatiel, net als die van de meeste cryptocurrencies. De hoogste koers die het ooit heeft bereikt was $ 1.432 in januari 2018. De Ethereum Foundation reserveert geld voor projecten die het Ethereum-netwerk willen verbeteren. De eerste begunstigden die een subsidie ​​van 2,5 miljoen dollar ontvingen, werden op 7 maart 2018 aangekondigd. Geen van de begunstigden had ooit een eerste muntaanbieding gedaan. Projecten die zich richten op schaalbaarheid, beveiliging en bruikbaarheid van het Ethereum-platform komen in aanmerking voor financiering.

Geïnteresseert geraakt in Ethereum en wil je ethereum kopen? Kijk dan eens bij de bekende Nederlandse crypto-broker Bitvavo. Nu betaal je, bij aanmelding via deze site, geen transactiekosten over de eerste 1000 euro aan cryptovaluta die je koopt.